Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για τα ταξί

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για τα ταξί

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για τα ταξί

Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο που ρυθμίζει θέματα μεταφορών με το οποίο ρυθμίζονται θέματα Μεταφορών. Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, κατά η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι και παρών η ΧΑ, το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων.

Με ονομαστική ψηφοφορία ψηφίστηκε από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής το άρθρο 12, που αφορά την ηλεκτρονική ή τηλεφωνική διαμεσολάβηση μεταφοράς επιβατών με οχήματα Επαγγελματικής Δημοσίας Χρήσεως (τύπου Beat).

Καταψήφισαν ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι, ενώ η Ένωση Κεντρώων και το ΚΚΕ ψήφισαν παρών. Κατά την ονομαστική ψηφοφορία εγκρίθηκαν με 169 θετικές ψήφους, 51 όχι και 4 παρών και τα άρθρα 13, 20 και 21 που αφορούν αντίστοιχα την ηλεκτρονική ή τηλεφωνική διαμεσολάβηση για την ενοικίαση επιβατικών ιδιωτικής χρήσης οχημάτων (τύπου Uber) καθώς και τους χρόνους μισθώσεώς τους. Τη διάταξη ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων, της ΔΗΣΥ, του Ποταμιού και της ΧΑ. Καταψήφισε η ΝΔ, ενώ παρών ψήφισε η Ένωση Κεντρώων. Οι βουλευτές του ΚΚΕ ψήφισαν «παρών»στο άρθρο 13 και «ναι» στα άρθρα 20 και 21.

Στο νομοσχέδιο, ενσωματώθηκε επίσης ως άρθρο, η ρύθμιση που αφορά στην επιβολή προστίμων για παραβίαση του ΚΟΚ, μετά τις παρατηρήσεις της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής αυτά να μην ορίζονται με υπουργική απόφαση. Έτσι και τα τρία κλιμάκια προστίμων που επιβάλλονται συμπεριλήφθηκαν στο σώμα του νομοσχεδίου. Σύμφωνα με τη διάταξη, τα πρόστιμα παραμένουν σταθερά για παραβάτες με εισοδήματα μέχρι τις 50.000 ευρώ, διπλασιάζονται για εισοδήματα μέχρι 100.000 ευρώ και τριπλασιάζονται για παραβάτες με μεγαλύτερα εισοδήματα.

Η ίδια πρόβλεψη ισχύει και για τα πρόστιμα που επιβάλλονται στους Δήμους (αναλόγως με τον πληθυσμό τους) στην περίπτωση που μετά από ένα έτος από την ψήφιση του νομοσχεδίου, δεν έχουν θέσει σε εφαρμογή το μέτρο για τις πιάτσες.

Η Νέα Δημοκρατία ωστόσο, επέμεινε ότι η ρύθμιση είναι αντισυνταγματική, καθώς επιβάλλει διαφορετικά πρόστιμα για το ίδιο αδίκημα.

ΠΗΓΗ

Top