Σε ισχύ το υποχρεωτικό eCall σε όλα τα αυτοκίνητα

Σε ισχύ το υποχρεωτικό eCall σε όλα τα αυτοκίνητα

Σε ισχύ το υποχρεωτικό eCall σε όλα τα αυτοκίνητα

Τέθηκε σε ισχύ από την Ε.Ε. η υποχρεωτική παρουσία του συστήματος eCall σε όλα τα καινούργια αυτοκίνητα που πωλούνται στα κράτη-μέλη της, σε μια προσπάθεια περιορισμού των απωλειών από τα τροχαία ατυχήματα.

Το σύστημα eCall ενεργοποιείται αυτόματα σε περίπτωση ατυχήματος και ειδοποιεί τις υπηρεσίες άμεσης βοήθειας (πυροσβεστική, τροχαία, ασθενοφόρο κ.λπ.) βοηθώντας τες επιπλέον να εντοπίσουν το όχημα ώστε να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος για τις ζωές των επιβατών κατά την επέμβασή τους.

Το eCall μπορεί να ενεργοποιηθεί και από τους επιβάτες με το πάτημα του σχετικού κουμπιού μέσα στην καμπίνα του αυτοκινήτου (επικοινωνεί με το αριθμό έκτακτης ανάγκης 112).

Η υποχρεωτική ύπαρξη του eCall σε όλα τα καινούργια αυτοκίνητα ξεκίνησε από την 1η Απριλίου και σύμφωνα με την Ε.Ε., η χρήση του θα μειώσει κατά 50% τον χρόνο επέμβασης των υπηρεσιών άμεσης βοήθειας εκτός πόλης και κατά 40% εντός των ορίων της πόλεως. Εκτιμάται ότι με το eCall, μπορούν να σωθούν έως και 1.500 ζωές κάθε χρόνο από θανάτους που σχετίζονται με τροχαία ατυχήματα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) δήλωσε: « O νέος νόμος για το eCall έχει την δυνατότητα να σώσει πολλές ζωές μειώνοντας τον χρόνο ανταπόκρισης των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης. Αυτό σημαίνει ότι τα ασθενοφόρα, η Πυροσβεστική και η Αστυνομία μπορούν να παρέμβουν πολύ πιο γρήγορα.»

Η λύση με το eCall προτάθηκε αρχικά τον Απρίλιο του 2013 και πέρασε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δύο χρόνια αργότερα. Ο νόμος για να προσφέρεται το σύστημα eCall σε όλα τα νέα μοντέλα έρχεται ένα χρόνο μετά τις προσπάθειες την Ε.Ε να υποχρεώσει τις εταιρείες να προσφέρουν στον στάνταρ εξοπλισμό τους το σύστημα αυτόματου φρεναρίσματος σε περίπτωση ανάγκης.

Top